به گزارش راهبرد معاصر، دکتر احمد نجاتیان امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته پرستار اظهار کرد: پرستاری امروز با مشکلات عدیدهای مواجه است و گلایههایی در حوزه معیشتی وجود دارد، اما نفس پرستاری به ایثارگری گره خورده است.
وی افزود: همه ما شاهد بودیم که پرستاران در برهههای مختلف، با وجود نگرانیهایی که داشتند، همواره در خط مقدم درمان حضور داشتند و اخیراً نیز ایثارگری پرستاران در قالب مداوا و التیامبخشی به مجروحین حوادث تلخ لبنان به وضوح مشاهده شد. پس از حمله تروریستی وحشتناک و ناجوانمردانه به انفجار پیجرها، برخی از مجروحین لبنانی مهمان جمهوری اسلامی ایران شدند و این پرستاران بودند که شبانهروز پای کار آمدند و به مجروحین کمک کردند و آماده بودند که در صورت بروز هرگونه اتفاقی، کمک کنند. بنابراین، پرستار به عنوان یک نیروی حامی و پشتیبان در نظام سلامت، همواره آماده خدمترسانی است.
رئیس سازمان نظام پرستاری ضمن محکومیت حملات رژیم صهیونیستی به مراکز درمانی لبنان و غزه بیان کرد: براساس تمام کنوانسیونهای بینالمللی، حوزه سلامت و خدمات درمانی باید بدون آسیب باشد و همه مجروحین باید بدون در نظر گرفتن نژاد، جنس، رنگ و... خدمات درمانی را دریافت کنند. اما متاسفانه در جنگ اخیر، مراکز درمانی و بیمارستانها آسیب دیدهاند و ما از همینجا از تمامی نهادهای بینالمللی این سوال را داریم که چرا در قبال این حملات وحشیانه سکوت کردهاند، در حالی که بسیاری از پرستاران، پزشکان و بیماران در حال آسیب دیدن هستند.
نجاتیان با بیان اینکه روز دوم هفته پرستار به نام «پرستاری و سیاستهای سلامت» نامگذاری شده است، افزود: پرستاران به دلیل تعداد و عمق خدمات خود، نیرویی مؤثر در شکلدهی سیاستهای سلامت و اجرای صحیح این سیاستها هستند. اگر در تدوین سیاستها به پرستاری توجه نکنیم، این سیاستها به درستی اجرا نخواهند شد.
وی ادامه داد: هفته گذشته جلسهای با مرکز پژوهشهای مجلس داشتیم و بحث درخصوص اجرای سیاستهای برنامه هفتم توسعه بود که در این زمینه پرستاران میتوانند کمککننده باشند. پرستاری در سه حوزه میتواند در اجرای برنامه هفتم توسعه کمک کند. پرستاری در دو حوزه، شامل سند جامع مراقبتهای سلامت و افزایش ظرفیت آموزش پرستاری، میتواند به طور مستقیم کمک کند و در برنامه هفتم هدفگذاری شده که پرداخت از جیب مردم باید به زیر 30 درصد برسد. ما معتقدیم اگر بتوانیم به خوبی از ظرفیتهای پرستاری استفاده کنیم، با بهرهگیری از توسعه مراقبت در منزل میتوانیم این کار را انجام دهیم.
وی با انتقاد از تعمیم برخی بندهای قوانین برنامه هفتم توسعه به نظام سلامت تصریح کرد: برخی قوانین در برنامه هفتم بر حوزه پرستاری اثرگذار است. در برخی بندهای برنامه، به کاهش 15 درصدی حجم کارکنان دولت اشاره شده و این موضوع باعث شده سازمان برنامه و بودجه و امور اداری استخدامی به دنبال کوچکسازی دولت باشند. اگر قرار باشد طبق این برنامه، دولت کوچک و بیمارستانهای دولتی محدود شوند و کادر پرستاری به ازای هر تخت، که تا پیش از این 1.1 بوده و اکنون به 0.9 رسیده، هم کاهش یابد، با مشکل مواجه خواهیم شد. ما معتقدیم نظام سلامت یک امر حاکمیتی است و باید تکلیف نظام سلامت مشخص شود که براساس کدام مدل جهانی باید آن را اداره کرد. این موضوع بر پیشبینی تعداد بیمارستانها و نیروهای انسانی تأثیرگذار خواهد بود.
رئیس سازمان نظام پرستاری درباره آمار مهاجرت پرستاران بیان کرد: سال گذشته حدود 1900 تا 2000 گواهی گوداستندینگ (صلاحیت حرفهای) صادر کردهایم، اما مشخص نیست که چند درصد از آنها مهاجرت کردهاند. برخی کشورها بدون گوداستندینگ نیز پرستار جذب میکنند، بنابراین آمار دقیقی از مهاجرت پرستاران نمیتوان ارائه کرد./ تسنیم